18-09-06

Achel : Kaashoeve Catharinadal

Een paar weken terug waren we te gast op de “kaashoeve Catharinadal” in Achel.  Onze voorzitster van WW Herk-de-Stad had alle vrijwilligers samen met partner uitgenodigd om een kijkje te gaan nemen bij Peter Boonen, één van de gezichten van de ”Ik Ben Verkocht” campagne van Oxfam en Vredeseilanden. 

 

Op een hele verstaanbare wijze legde Peter alles haarfijn uit van naadje tot draadje over het ontstaan, de verwerking en de verkoop van hun kaas.

Hij vertelde ons dat hij in 1987 samen met zijn broer Bert de boerderij van hun vader wilde overnemen.  Van een leien dakje liep dit echter niet.  De broers Boonen  kregen een negatief advies van het ministerie van Landbouw.  Hun  pa had dertig koeien maar dat werd door het ministerie als niet-leefbaar beschouwd.  Zestig à zeventig koeien moesten ze hebben, per gezin!’ Om aan meer koeien te raken, hebben Peter en zijn broer een andere boerderij erbij genomen. Zeventig koeien hadden ze toen, maar dat was nog niet genoeg. Een nieuw gesprek bracht hen de volgende oplossing: de ene broer zou melkkoeien kweken, de andere de melk verwerken. Zo is Peter kaasboer geworden.

 

 

Peter vertelt verder : ,,We maakten kaas en we mochten die direct overal leveren.  Pa ging op ronde.  Maar wat merkten we?  Ze zetten ons overal onder druk.  We moesten tegen steeds lagere prijzen laten zakken?  Het was niet bij te houden.  Langzaam maar zeker raakten we verstrengeld in een commercieel wespennest.  En dat was nou net wat we niet wilden!’’

,,Een kilo kaas kostte in die dagen gemiddeld 100 à 120 frank.  Als we de melk die we daarvoor nodig hadden gewoon naar de melkerij brachten, kregen we daar 135 frank voor!  Het was absurd. Pa werd boos en zei dat hij er mee stopte.  We moesten onze kaas zelf maar gaan verkopen.  Maar daar hadden wij geen tijd voor!  Mijn broer moest koeien kweken en ik moest kaas maken.  We hebbentoen beslist dat we onze kaas enkel nog thuis zouden verkopen.  Maar welke klant komt nu naar ons toe voor alleen wat boter en kaas - meer maakten we in die begindagen niet? Dus breidden we ons assortiment uit.  Vandaag maken we 120 verschillende kazen en in totaal zo’n 200 zuivelproducten.” 

 

 

 

 

 

Na de rondleiding hebben we van de heerlijke kaas mogen proeven.  Er werden heel wat vragen gesteld over deze lekkernij!!!!

 

 

 

 

 

 
20060903 Kaashoeve Catharinadal kaasboer Peter Boonen20

20060903 Kaashoeve Catharinadal kaasboer Peter Boonen21

20060903 Kaashoeve Catharinadal kaasboer Peter Boonen23

20060903 Kaashoeve Catharinadal kaasboer Peter Boonen24

20060903 Kaashoeve Catharinadal kaasboer Peter Boonen22

Commentaren

:-) ziet er allemaal heel smakelijk uit :-)
een fijne maandag Lisa
groetjes

Gepost door: Borriquito | 25-09-06

op welk manier kan ik "Achelkaas" aankopen ?

Gepost door: Van Remoortere Peter | 05-01-09

Uw specialité in Nederland? Geachte heer Boonen, is het mogelijk om in Nederland, liefst in Deventer, uw Grevenbroecker te bekomen. Ik ben erg benieuwd. In Deventer is een beroemde kaaswinkel op de Brink(heeft meerdere prijzen gewonnen), maar hij heeft nog niet van deze kaas gehoord. Met vriendelijke groet, Peter van der Minne

Gepost door: Peter van der Minne | 18-07-09

Beste,
wij hebben zelf een boerderij in tessenderlo en hebben veel vraag naar boter en karnemelk. Zou het mogelijk zijn dat wij eens een kijkje kunnen komen nemen zodat we ongeveer weten wat we daar voor nodig hebben en hoeveel tijd dit in beslag neemt. Mvg kurt en petra

Gepost door: rogiers kurt | 23-09-09

aankoop op 12 maart organiseren we een trappisten avond waar we graag de Achelse kaas zouden bij geven. Waar in Oost- of West-Vlaanderen kunnen we de Achelse kaas aankopen aub?

Gepost door: Van Assche Germain | 25-02-10

Beste mensen,

Den Achelse blauwe,den Grevenbroecker,is de fois gras onder de geaderderde kazen.Spijtig genoeg kan je hem niet overal kopen!!Ik heb het geluk gehad dat ik hem heb leren kennen ,mogen proeven in de winkel waar ik werkte te Kapellen.Korte beschrijving,TOP!!!

Gepost door: Lolapalooza | 29-07-10

waar kunnen die kaas kopen lat je iets weten a u b

Gepost door: leo van kerckhove | 16-11-11

men kan geen betere kaas proeven en genieten van de hemelse smaak van dit belgisch produkt ,wij komen regelmarig deze kazen die daar gemaakt worden aankopen en dat is een hemels genoegen daarom de km die ik vanuit antwerpen meot doen heb ik er graag voor over

Gepost door: delaet alfons | 26-03-13

De commentaren zijn gesloten.