12-09-06

Kiewit - Herdenkingsplechtigheid Geheim Leger

De Koninklijke Verbroedering van het Geheim Leger heeft zijn jaarlijkse herdenkingsplechtigheid gehouden te Kiewit.  Deze herdenking vindt ieder jaar plaats op de 2de zaterdag van september.  Dit jaar was het reeds de 62e keer.

Naast de vele prominenten waren ook meer dan driehonderd oud-strijders aanwezig.  101 vaanderigs waren weer paraat om hun strijdmakkers te herdenken.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het Geheim Leger vooral in Limburg erg actief.

De afdeling Hasselt/Herk-de-Stad is de grootste van het land met momenteel nog zo'n vierhonderd leden.  Voorzitter Gustaaf Digneffe: ,,Het Geheim Leger was de enige verzetsbeweging die als militaire organisatie erkend werd door het ministerie van Oorlog in ballingschap in Londen.  Alle andere hingen af van het ministerie van Justitie: de Belgische Nationale Beweging, de Nationale Koningsgezinde Beweging, het Onafhankelijkheisfront, de Gewapende Partizanen en de Witte Brigade. Op zijn hoogtepunt telde het Geheim Leger 54.000 leden.''

 
 
 
 

Eerst werd er een mis opgedragen en opgeluisterd door de harmonie Sint-Martinus van Herk-de-Stad onder leiding van Chris Mesens.

 
 
 
 
 
 
 
Na de mis ging men in stoet naar de dreef waar de mensen van het Geheime Leger destijds gemarteld en gefussilieerd werden.  Na een toespraak van voorzitter Digneffe was er de bloemenhulde.  Daarna was er ook nog een bloemenhulde en een eresalut voor de gesneuvelden aan het grote monument aan de ingang van de dreef.

Na de bloemenhulde werd een receptie aangeboden op het stadhuis van Hasselt.

 

 
 
 

Commentaren

lisa.... zeer knap weergegeven....proficiat...fijne groetjes :-))pepino

Gepost door: pepino | 12-09-06

LISA HET
GEHEIM
LEGER
ONS
NIET
ONBEKEND
GROETJES
MICKEY

Gepost door: mickey | 12-09-06

:-) mooi dat men dit doet voor die mensen !!
nog een fijne avond verder Lisa
groetjes

Gepost door: Borriquito | 13-09-06

7 001 jammer, hier heb ik het gemist :-)
proficiat Lisa met je + 7 000 bezoekers
nog een fijne avond verder
groetjes

Gepost door: Borriquito | 15-09-06

Ik ben op zoek naar informatie over François Baetens, neef van mijn moeder, die tijdens WO II lid was van het Geheim Leger (lidnr 252 247). Hij werd tijdens een aktie door de Sipo gevangen genomen en gefusilleerd te Venlo. François Baetens was afkomstig van Eisden. Mocht iemand nog info hebben, zou ik zeer dankbaar zijn die te mogen ontvangen.

Gepost door: Liane Mox | 04-11-06

alphonse heyligen Ik ben op zoek naar info over Petrus Alphonse (Fonske) Heyligen. Hij werd in 1923 in Korspel (Beverlo) geboren en te Breendonk gefusilleerd op 11 april 1944. Kan iemand mij helpen? Dank

Gepost door: Koen Meekers | 20-11-06

gedenkplaat Gisteren bezocht ik het executieoord te Leopoldsburg, en niet voor de eerste keer. IK zoek al jaren naar wat meer gegevens over de gedenkplaat die tussen de graven op het monument staat, soldaat met wapen op zijn schouder. Waarom die interesse, wel omdat er in LUIK ook twee dezelfde gedenkplaten te vinden zijn, op een klein monmentje aan het Nationale monument van het geheim Leger, en op het executieoord aan de Citadelle van LUIK. Weten jullie van het bestaan van nog zulke gedenkplaten ? De gedenkplaat is getekend, Louis Dupont, sculpteur, apres le dessin daxheles. Jullie kunnen mij contacteren op 0475/580783 of rik.scherpenberg@mil.be, bedankt bij voorbaat
rik scherpenberg
st servaasstraat 19/1
3700 tongeren
War Relics Archives

Gepost door: rik scherpenberg | 07-05-07

Als vaandeldrager 40 45 Zonhoven mogen jullie mij ok contacteren voor in september .


Mvg Kevin

Gepost door: kevin | 03-12-14

De commentaren zijn gesloten.