08-07-06

Kerk van Meldert in Lummen volledig ingestort

 

 

De kerk van Meldert in het Limburgse Lummen is volledig ingestort. Voor zover bekend, raakte niemand gewond, maar de ravage is enorm. Toch worden voor de zekerheid speurhonden ingezet. Het is de scheve toren die het begeven heeft en een groot stuk van de kerk in zijn val verwoestte.

Er waren sinds donderdag aan de kerk herstellingswerk en bezig om de toren te beveiligen. De arbeiders die bezig waren met de herstellingen, konden tijdig ontkomen.

De toren van de kerk stond al langer scheef en werd zelfs de scheve toren van Meldert genoemd. In de kerk waren de voorbije jaren al voorlopige ingrepen gebeurd, er was sprake van een heuse restauratie maar zover zal het dus niet komen.

De voorbereiding van de restauratie van de kerk, sinds 1971 beschermd monument, was al een tijdje bezig. In 1995 begonnen enkele muren te scheuren. In de ondergrond zit een harde laag ijzersteen zit die licht afhelt in de richting van Lummen. Door een structuurwijziging in de grondlaag tussen die harde steenlaag en de fundamenten van de kerk, is de tussenlaag heel zacht naar beneden geschoven. Dit probleem was al in 2004 bekend, maar toen was er nog geen sprake van instortingsgevaar.

Bron : hbvl

 

 

Meldert is nog geen 10 km van hier bij ons in Herk-de-Stad.  Toen we er vanmiddag langs kwamen zijn we natuurlijk eens gaan kijken naar de ravage die er door de instorting was.  Van buurtbewoners hoorde ik dat er vannacht al ingebroken was in de kerk.  Een mevrouw uit de buurt liet me de kaarsen zien die uit de kerk gehaald werden en bij haar voor de deur gelegd waren.  Eigenlijk onbegrijpelijk als je de kerk ziet dat er daar nog iemand is durven binnen gaan.

 

 

18:04 Gepost door Lisa in Actualiteit | Permalink | Commentaren (1) | Tags: meldert, lummen, kerk |  Facebook |

Commentaren

:-) hopelijk zijn er geen slachtoffers
nog een prettige zondag verder Lisa
groetjes

Gepost door: Borriquito | 09-07-06

De commentaren zijn gesloten.