14-06-06

Halen : Gehucht Rotem

 

 

 

 

 

Op de Velpe (Gidsenstraat 24) treft men een mooie gerestaureerde watermolen uit 1646 aan, gebouwd door de Cisterciënzerinnen van de naburige abdij Mariëndal, met brede rondboogdeur en verschillende ijzerzandstenen elementen.  Het deel langs het bewaarde molenrad (met mechaniek van 1760) werd in 1777 herbouwd met witte stenen voor hoeken plint en vernsterlijsten.  In 1925 werd de woning aan de achterkant uitgebreid met een eigenaardige woontoren die boven het dak van het oude molenaarshuis uitsteekt.  De watermolen is sedert 1961 buiten bedrijf.

Verder is er ten zuiden van het centrum van Halen in het landelijk gehucht Rotem drie interessante gebouwen.  De machtige (beschermde) abdijhoeve Mariëndal, een kleinere verbouwde hoeve uit de 18de eeuw met het Museum Slag der Zilveren Helmen, en in de Gidsenstraat ernaast de Rotemse Molen.

Het Cisterciënzerinnenklooster van Mariëndal werd in 1237 gesticht, maar is nooit tot grote bloei gekomen.  Het werd na de Franse Revolutie volledig afgebroken.  Alleen de grote hoeve die ervoor stond werd gelukkig bewaard, rond een ruime binnenkoer.  Aan de straat staat een hoog poortgebouw met een grote en een kleine poort, en daarboven de gebeitelde wapens van de toenmalige abdis Jeanne de Tilbourg, met het jaartal 1669.  De woning werd in de tweede helft van de 18de eeuw uitgebreid met een lagere zijvleugel die nog als woning dienst doet.  Tegen de gevel ervan bevindt zich nog een grafsteen met de afbeelding van een abdis en twee wapenschilden.  Ten zuiden en ten westen van het erf staan stallingen uit 1779; de lange, even oude schuur ten noorden werd spijtig genoeg afgebroken.

Commentaren

Ik vind het heel mooi... .. En aan te bezoeken...
Groeten uit Luik, ...

Gepost door: marc | 14-06-06

prachtig Prachtige foto's, stralen rust uit.
Nog een heerlijke donderdag.
Ciaoo

Gepost door: eros fanblog | 15-06-06

Hallo Lisa Ik kom je groeten...
Sinds gisteren avond ben je in band op mijn blog.
Goede avond
Vergeet niet aub mijne fouten klaar te maken !
Tot ziens !

Gepost door: marc | 15-06-06

*** Een goede morgen gewenst maak er een fijne vrijdag van ….muzikale groeten Tilly

Gepost door: Tilly | 16-06-06

LISA....Rotem...ben ik al geweest.... ...ooit heeft daar het W.K.-Hengelen plaats gehad...is daar geen pont ???? Liefs...:-))pepino

Gepost door: pepino | 16-06-06

ik denk het niet Pepino... Het Rotem waar jij geweest bent, vermoed ik, is een deelgemeente van Dilsen-Stokkem. Heel mooi daar!!!!
Rotem waar ik over praat is een klein gehucht van Halen.

Gepost door: Lisa | 16-06-06

Hallo Lisa Voor U heb ik mijn post ook in nederlands geschreven..
Kunt U als t'u blieft het verbeteren ?
Waarschijnlijk heb ik veel fouten gemaakt...
Bedank, en tot straks
Ik wens U een hele mooie dag !

Gepost door: marc | 19-06-06

;) g middag lisa ben eens gaan toeren op je blogje ,is echt de moeite om te bezien ,groetjes het cocoonteam x x x

Gepost door: moetje | 19-06-06

Groetjes.... Boogie is back and riding!!!
Fijne avond nog!!!

Gepost door: boogiepeter | 19-06-06

De commentaren zijn gesloten.