12-06-06

Halen : Slag der Zilveren Helmen

 

 

 

Het museum is ontstaan uit een privéverzameling.Talrijke wapens,kleurrijke uniformen, documentatie, dagboeken en foto's maken deel uit van de rijke verzameling.  De vele Duitse helmen nemen natuurlijk een bijzondere plaats in, te midden van de andere bezienswaardigheden.

Een maquette van 30 m² toont u het chronologisch verloop van de Slag.

Het museum is gelegen langs het fietsroutenetwerk.  Een echte aanrader om eens te gaan fietsen of wandelen in Halen!

 

 

De wandelroute (Zilveren Helmenroute 8 km) komt voorbij plaatsen die ons herinneren aan de Slag der Zilveren Helmen op 12 augustus 1914.  De slag van Halen, de laatste cavalerieslag uit de geschiedenis, was de enige overwinning (zonder de hulp van de geallieerden) die tijdens W.O. I werd behaald op het Duits leger.  Deze veldslag dankt zijn naam aan priester-dichter Cuppens uit Loksbergen, die in een ballade beschreef hoe de Duitse edelen hun stoffen helmovertrekken verwijderden zodat hun 'zilveren helmen' schitterden in de augustus-zon.

Museum Slag der Zilveren Helmen

Rotemstraat 14

email: museum@slagderzilverenhelmen.be

 van 1 mei tot 31 oktober: alle dagen van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur

van 1 april tot 30 november: groepen, alle dagen na reservatie

prijs: individueel - 2,50 Euro, in groep  - 2 Euro

 

 

 

 

Commentaren

:-) weeral prachtige foto's Lisa
een stralende dag verder
geniet er van
groetjes

Gepost door: Borriquito | 12-06-06

Hallo Met deze foto's te zien zeg ikjuist an mijn man straf hé ,daar zijn we nog nooit geweest en het is dus wel geschiedenis
Groetjes Ninne

Gepost door: Ninne | 12-06-06

hallo ik woon in halen en heb alle deze prachtige plaatsen al bezocht want elk jaar bij de herdenking van wo2 komt er het busje langs om de plaatsen te bezoeken en er uitleg over te krijgen.in het museum vind je tal van voorwerpen en je blijft er echt bij stil staan.groetjes

Gepost door: missa | 25-11-06

bezoeken museum slag der zilveren helmen De bezoektijden zijn vanaf dit jaar verandert voor het museumbezoek gelieve deze aan te passen Met dank Julien Stroobants beheerder museum.

Gepost door: julien Stroobants | 08-12-07

als oudgediende van het 6e geniebataljon(traditieeenheid, van pioniers pontoniers cyclisten) kom ik jaarlijks met de verbroedering gn cav. de herdenking rond 12/8 bijwonen, een ontroerende plechtigheid,laat ons dit nooit vergeten !

Gepost door: debruyne maurice | 29-04-08

Slag der Zilveren Helmen ... Jef, Marcel (denk ik) en mijn pa (want ik was er toen altijd bij als kleine gast) hebben het 'eerste' museum begin de jaren 60 in de schuur ingericht.
Dat was mooi : die parachute tegen het gebinte, de mantel stro ... Dat heeft iets...
Nu woon ik 'op' het slagveld en wandel er veel rond én maak foto's. Over enige tijd, als het wachtbekken er is, zal de omgeving veranderen.
Hoeveel mensen weten van het Duits kerkhof of van het paardenkerkhof ?
De ongeving heeft je hier veel te vertellen. Komen zien !
Paul

Gepost door: Paul | 06-03-09

Geachte, wij zijn op zoek naar mijn nonkel Camiel Debruyne ( of Kamiel Debruyne ) Hij was afkomstig uit Oostkerke bij Damme. Hij zou gesneuveld zijn in Halen in 1914. Kun je mij daar meer over vertellen . Is hij begraven in Halen ?? Moest je ons daar meer inlichtingen over kunnen geven zouden wij u daar dankbaar voor zijn. Mijn adres is Verbanck Paul en Therese Debruyne Wollestraat 14 8790 Waregem. Tel 056/606243 e-mail paul-trees@skynet.be

Gepost door: Debruyne Therese | 12-08-13

De commentaren zijn gesloten.