19-05-06

Herk-de-Stad : Pater Jozef Vanwingplein01

 

Het leven van missionaris Jef Vanwing kan je in 4 fases opdelen :

De Herkenaar.

Wijlen missionaris Jozef Vanwing zag op 1 april 1884 het levenslicht in de Hasseltsestraat als zevende kind. Zijn ouderlijke huis werd in de Tweede Wereldoorlog zodanig beschadigd dat het samen met de nabijgelegen huizen werd afgebroken.  Het is op die plaats dat het “Buurtcomité Hasseltse Poort” een beeld wilde neerplanten. Zij wisten wat ze wilden en schoten in actie. Het resultaat is een mooi werkstuk van de Schulense beeldhouwer Ludo Thijs, een borstbeeld op ware grootte dat onze dorpsgenoot/oom zal vereeuwigen en dat op 8 juli 2005 is onthuld..

Voor zijn klassieke humaniora ( 1898 tot 1904) belandde pater Vanwing in het Jezuïetencollege van Turnhout.   Daarna ging Jozef Vanwing voor zijn noviciaat naar Drongen (1904 tot 1907) en dan studeerde hij filosofie, sociologie en etnologie aan het Filosofisch en Theologisch College in Leuven. Alles in het Frans, wel te verstaan (1889 tot 1911).

 

 

De Missionaris

Pater Vanwing was missionaris: van 1911 tot 1945.

Een in de jaren 70 zeer bekend journalist, Pierre De Vos, meende dat er in België geen 5 personen waren die Kongo zo goed kenden als deze missionaris.

Terecht kreeg hij van de Bakongo-christenen (van zijn missiegebied) de naam KITONI= die door en door kent en ook KINENE= de sterke

Hij was zeer vertrouwd met het Kongolese volk, hun levensgewoonten en gebruiken. Al van in zijn vroegste jaren interesseerde hij zich voor antropologie en sociologie.

Hij voerde uitgebreide gesprekken met de dorpshoofden.  Hij bekeerde en bouwde kerken, leidde catechisten op. Maar altijd bleek zijn bezorgdheid voor het welzijn van zijn christenen en dus ging hij zich inzetten voor de bestrijding van plaatselijke gezondheidsproblemen zoals bvb de slaapziekte.  Zijn grootste aandacht ging naar het onderwijs.  Hij bouwde scholen maar leidde ook leerkrachten op.  Uit die intense contacten met de plaatselijke bevolking vloeide zijn grote talenkennis voort.  Daar haalde hij ook de stof voor zijn omvangrijk werk “Etudes Bakongo: histoire et sociologie, religion et magie.”

Steeds bleek zijn bezorgdheid om de cultuur van de Bakongo te verzoenen met zijn evangelische boodschap. Zijn respect voor de eigenheid van Kongolezen groeide met de jaren. Samen met heel wat Jezuïetenpaters en –broeders trachtte hij het missiegebied van de Beneden-Kongo dus op alle maatschappelijke vlakken tot ontwikkeling te brengen.

Al die jaren slaagde Pater Vanwing erin zijn werk als scriptor, hem opgelegd door Rome, nauwgezet uit te voeren.  Voor heel wat tijdschriften stuurde hij geregeld artikels zoals voor Kongo-revue: “Nzo longo”. Interessant uit die tijd is zijn “De geheime sekte van de Kimpasi” en bewonderenswaardig is de uitgave van het “Bantu-woordenboek” samen met Pater Penders S.J. Het was een bewerking van een Latijns- Spaans- Kongolees woordenboek , een manuscript dat door een Pater Kapucijn werd nagelaten, Joris van Gheel die in 1652 in Kongo werd vermoord.

 

 

Bron : Annie Leemans die me dit alles vertelde over het leven en de werken van haar Heeroom. 

Commentaren

goede middag Lisa... Je leert hier altijd vanalles bij....en die visvijver ziet er ook gezellig uit....nog een plezierige dag...lieve groetjes :-)))pepino

Gepost door: pepino | 19-05-06

HELLO LISA DAT
WAREN
NOG ECHTE
PATERS
NOG EEN
VROLIJKE
DAG
GROETJES
MICKEY

Gepost door: mickey | 19-05-06

Hello hello hello.... fijne avond nog!!! k ga zetelen!!!!

Gepost door: boogiepeter | 19-05-06

De commentaren zijn gesloten.